Friday, 30 August 2013

NOVEL 13 JAM A380


.... dan Dialah yang mengetahui jiwa setiap hamba-Nya....

Karya kedua Evelyn Rose selepas novel pertamanya disambut baik Novel The Wedding Breaker . Kali ini dengan nama yang unik 13 jam A380 terasa kita terbang ke London. Nak cerita sikit perjalanan novel ni , sebelum novel ni keluar penulis Evelyn Rose telah mengadakan pertandingan menyambung bab 28. Pada mulanya nak mencuba tapi saya ni memang tak ada ciri-ciri jadi penulis. Dengan pengetahuan yang sebesar kuman manakan nak menduga hati gajah. Cerita tu saya post dalam blog ini Arrggghhh 13 jam A380 Bab 28 gagal disiapkan . Yang paling mengejutkan,  Evelyn Rose memberi komen menyuruh saya siapkan bab itu..... memang tak mampu saya. 

Kalau Evelyn bercerita tentang perjalanan kehidupan Hana Sofea dengan dugaannya . Saya juga ada cerita  perjalanan saya untuk mendapatkan novel ini. Saya membeli novel ini melalui online di karyaseni . Saya juga mengharapkan saya antara orang yang ke seratus pertama atau pun lima ratus pertama untuk mendapatkan tandatangan penulis. Tapi saya terlambat . Saya tak dapat satu pun . Paling sedih , sebelum raya ramai yang dah dapat membaca novel ini sedangkan saya hanya dapat membacanya selepas Hari Raya. Ini kerana Karyaseni tutup seminggu untuk sambutan Hari Raya. Mungkin Allah nak menguji saya sejauh mana tahap kesabaran saya melihat rakan-rakan lain memiliki novel ini dulu. Dengan rasa tak sabar saya pergi sendiri ke karyaseni kononnya untuk mendapatkan novel ini disana. Tapi malangnya masa tu Karyaseni dah tutup untuk cuti Hari raya. Saya pergi tanpa usul periksa dengan harapan kemenangan itu milik saya . Memang sudah suratan saya membaca novel ini selepas hari raya tapi saya yang tak sabar. Apa yang saya dapat sia-sia dan buang masa. Lepas raya memang saya dapat seperti yang dijanjikan. Masa order buat alamat pejabat, pejabat pulak tutup . Nasib saya memang baik ketika itu kerana abang postmen sudi menghantarnya kerumah. Perjalanan novel ini memang mudah nampaknya. Itulah TAKDIR....

Seperti novel pertama , novel ini lebih banyak ilmu yang kita dapat dari segi Ilmu dunia hinggalah Ilmu akhiratnya juga. Novel kali ini juga lebih matang dari segi bahasa dan corak jalan ceritanya. Bukan nak memuji melambung tinggi tapi penulis penuh dengan Ilmu pengetahuan. Novel setebal 752 muka surat ini membawa kita menerokai pengembaraan menaiki kapal tebang bersama Hana Sofea dan Syed Hydar. Jom sedikit review dari saya.

Selama tiga tahun , Hana Sofea Stalker di laman Twitter Syed Hydar, CEO Nazim Construction dan mengharapkan suatu hari nanti dia akan bertemu. Dengan tidak disangka kerana insiden yang tidak diduga di kapal terbang yang membawanya ke kota London menemukan dirinya dengan jejaka idaman selama ini. Bermulalah pengembaraan 13 jam dan mencipta kenangan indah dilangit biru . Kenangan bersama dilalui begitu pantas . Perpisahan mereka dan membuat haluan masing-masing . Mimpi dan angan Hana Sofea pergi bagai angin lalu bila menyaksikan hubungan mesra Syed Hydar bersama supermodel. 

Di London Hana Sofea bertemu dengan sebuah keluarga Jutawan. Disitu juga dia telah menemui kanak - kanak perempuan bernama Emmel. Anak angkat Jutawan Fawwaz Hussaini kacukan melayu-inggeris-arab yang menganggap Hana sebagai ibunya. Hana Sofea bersetuju menjadi Mommy pada Emmel kerana simpati dan tidak sanggup melihat kesedihan kanak - kanak itu. 

Sejak itu kehadiran Hana sofea merubah kehidupan keluarga Jutawan itu. Segala keperluan Hana selama menamatkan tempoh belajar ditanggung oleh Fawwaz. Fawwaz yang kuat dengan pengangan agamanya mendekatkan diri dan kasih sayangnya pada Ilahi. Fawwaz yang pernah melamar Hana Sofea sebanyak dua kali menjadi suri dihatinya tetapi ditolak oleh ayahnya. Setelah habis belajar Sekali lagi Hana memohon restu untuk berkahwin dengan pilihan hati. Kali ini ayah tidak lagi menghalang. Ayah Hana mengharapkan Hana dapat menerajui H's cafenya. 

Syed Haydar telah merancang sesuatu untuk H's cafe dengan menaik taraf tanpa pengetahuan Hana Sofea. Syed Hydar juga disangka calon suami oleh ayah Hana Sofea membuatkan Hana Sofea tak senang duduk. Kerana itu juga Hana Sofea menyuruh Fawwaz datang ke Malaysia lebih awal untuk berjumpa keluarganya.  Hana Sofea tidak menyangka Syed Hydar membuka aibnya ketika bersama Syed Hydar tiga tahun dulu di A380 dimajlis perasmian hotel dan cafe yang diusahakan bersama Fawwaz Hussaini dan Syed Hydar. Fawwaz Hussaini tidak boleh menerima kenyataan aib Hana Sofea dan Syed Hydar walaupun itu cerita lama sebelum pertemuan mereka dahulu. Meninggalkan Fawwaz Hussaini dan menerima Syed Hydar demi maruah keluarga. Hana Sofea belajar menerima jawapan daripada Allah kerana kebahagiaan itu adalah pemberian dariNya. 


Sinopsis dari kulit novel


13 jam di dalam penerbangan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan HANA SOFEA dan Syed HAYDAR, jejaka idamannya. Mencipta kenangan terindah di langit biru.



Mereka bergelar kekasih kayangan untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama, merasai enaknya Caramel Latte bersama... Tap i tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi, segalanya pergi bagai wap di udara.


"Hana, thank you for last night... but i can't have cocaine all the time."- SYED HAYDAR

Melihatkan sendiri kemesraan SYED HAYDAR dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkanHANA SOFEA daripada mimpi indah. 

Di kota London, A380 juga akhirnya menerbangkan HANA SOFEA kepada FAWWAZ HUSSAINI, jutawan kacukan Melayu-Inggeris-Arab. Tanpa sebarang sebab, Emmel, anak angkat Fawwaz menyangkakan Hana Sofea sebagai ibunya. 

"My daughter likes you. If you're willing to let her call you mommy... i will pay you fifty buck per hour..."-FAWWAZ HUSSAINI 

"Dapat hadiah tak?" -HANA SOFEA 

"A pink Audi TT, is that okay?"-FAWWAZ HUSSAINI

"Saya nak Audi TT yang latest version aje. yang lain saya tak nak."-HANA SOFEA 

Hadirnya HANA SOFEA menghiasi kehidupan mereka sekeluarga bagaikan indahnya bunga popi mekar, munculnya sang jutawan bermata ambar yang kuat pegangan agamanya itu dalam hidup Hana Sofea pula bagai menyedarkan HANA SOFEA tentang kasih sayang Tuhan. Dan saat semuanya bagaikan baru bermula, SYED HAYDAR datang menuntut sebuah cinta... 

"Saya rindu awak, Hana… Jangan cakap awak dah kahwin dan budak ni anak tiri awak, Hana.” – SYED HAYDAR 

Adakah mimpi akan kekal sebagai mimpi setelah waktu berlalu dan hari berganti? 



Petikan-petikan menarik dalam novel 
Angannya....
"Aih ! dah-dah la tu , oiii! Realiti , Hana. Realiti!" Tangan Hani dilambai-lambaikan ke muka aku. Bagaikan cuba mengejutkan aku dari alam fantasi. Alam mimpi.
"Realiti nombor satu -  kau, Hana Sofea binti Ibrahim dan dia, Syed Haydar Tan Sri Nazim. A very obvious status gap. Anak Tan Sri dan anak tauke kafe!" Aku buat muka . Ayah ada empat rangkaian kafe dan saham dalam syarikat pembinaan, okey apa?
"Realiti nombor dua - Minah yang kou tengok tu .. Anak orang kaya Indonesia , Okey! Dan kau, Hana Sofea , ia just an ordinary girl!" Amboil , bersemangat Si Hani mahu aku kalah dalam perang juwa sendiri. Tangannya dilayang-layang bagaikan sedang berdeklamasi sajak. Siap mata pandang ke atas, bagaikan berlakon teater di Istana Negara.
"Realiti nombor tiga ..." Hani menjatuhkan pandangannya ke arah aku. "Mana kau nak jumpa mamat ni, ha? Orang kaya kahwin orang kaya, orang macam kita kahwin sesama kita. Pokok pangkalnya, macam mana nak bercinta kalau berjumpa pun tak mungkin minah, oit?!" Bahu aku ditepuk beberapa kali.
"Wake up!"
"Who knows we minght bump into earch other one day?" kata aku, cuba mempertahankan pendirian. Masih mahu menegakkan angan sendiri.

Angannya menjadi kenyataan dan titik pertemuan bermula....
"Let' start again," Aku senyum kepadanya seraya menghulurkan tangan. Dia menyambut. "Hai, Saya Hana Sofea. Used to be manager and also a share partner at H's Cafe, and will become a phD student at University of Surrey."
""Hai, Saya Syed Haydar. Used to be a flight attendant at Ryan Air and MAS. An artist in London and now working at Nazim Construction as a CEO." Sama - sama ketawa. Serentak itu juga seorang kru cuba membuka pintu sutenya. Terus Hydar capai tangan aku lalu kami sama-sama berlari ke aras atas. Tercungap-cungap aku dibuatnya.
Sampai sahaja dikaki tangga ke atas paling atas, meledak lagi tawa kami. Seorang anak kapal menjengah dari galley area. Aku terhenti. Hydar pula melayangkan wajah toyanya. Wajah super berkuasanya itu berjaya mematikan niat si peramugara untuk menegur kami berdua.
""Hi, when will dinner be served? Is there a chef on site the first cabin?" Soal Haydar kepada lelaki tadi. Terkebil-kebil lelaki muda itu. Mungkin tidak menyangka yang kami berdua dari kabin kelas pertama.
"Errr... Yes , Sir. Chef Mahmud is on duty. Dinner will be served ini thirty minutes." Jawabnya cekap. Gaya biasa seorang pramugara. Hydar mengangguk tegas dengan wajah tegangnya. Tangan aku dipgangnya sekali lagi. Kami berjalan memasuki kabin ekonomi. Apabila agak jauh sedikit dari peramgara tadi, Hydar tuduk berbisik.
"Weshould not miss our dinner," ujarnya. "Teringin nak memasak kat kitchen tak?" Aku tergelak sedikit seraya mengeleng. "Hydar, dah.Jangan susahkan dia orang."
Dia senyum nakal. "Okey , I won't." Janjinya perlahan. "Kalau macam tu , we can stroll slowly?" Matanya dikenyitkan. Aku pula yang naik hairan dengan maksud sebenarnya.



Lagu dari I-Pod Syed Hydar 

Empat jam , menjadi kekasih . Perpisahan bagaikan titisan embun pagi.
"Hana , thank you for last nigh.. but I can't have cocaine all the time." Anak mata Hydar masih menikam hingga ke lubuk hati. Aku mula gigit bibir. Cuba menahan perasaan, tapi bukan tangisan. Aku takkan menangis.
"I can't have mertini all th time time too, Haydar. Farewell," ucapku lembut seraya melayangkan senyuman. Dia hampir memelukku, tapi aku elak. Bukan kerana terasa dengan kata-katanya, tapi kerana janji aku dengan Tuhan pada saat akhir didalam A380 tadi. Dia menunjukkan wajah keliru. Terkilan.
"Awak bukan boy-friend saya lagi." Aku senyum lebar. Mengusik. Suasana ceria kembali menerjah. Kalau dia teman lelaki sekalipun, pelukan dan sentuhan hanya untuk si suami!
"Good luck with your meeting. Jia you!" Kataku dengan gayanya sekali. Dia tersenyum pahit.
Awak yang putuskan supaya kita tak bersama, Hydar. You'll live with you decision. Kata hati bermonolog seraya kaki sudah berpaling ke Casto Cafe. Selangkah demi selangkah. Orang kata kalau salaing menykai pasti akan sama-sama berpaling nanti, hati kata mahu tapi ego kata tidak. I'm a lady after all.
"Hana!" Suara di. Aku senyum seraya berpaling. Terasa seperti ingin naik ke bintnag.
"Good luck with your phD!" laungan dari jauh. Aku mengangguk. Tangan melambai ke arahnya. Kaki melangkar ke belakang hingga Hydar semakin hilang daripada pandangan.

kerana panggilan "Mommy" hidup Hana Sofea berubah 

"Emmel is my daughter but she lost her mother when she was two." Nampaknya gaya Ffawwaz tidak tahu yang aku sudah pun maklum yang Emmel bukan anak kandungnya. Jidi aku diam sahaja, menunggu butir bicara Fawwaz seterusnya.
"She likes you... I told you earlier," katanya bagaikan tersekat kali ini. Bagai cuma mencari patah kata yang sesuai. "So.. Do you agree to the offer I made earlier?" tanyanya tersekat-sekat. Ada juga perasaan takut dalam diri lelaki ni rupa-rupanya....
Aku telan liursekali lagi. Menelan semua gundah dan ragu dalam hati. Kalau hati merasa tenang, ia satu kebaikan. Kalau hati gundah, itu satu keburukan.
"I do agree to take care of her, but..." Dapat aku rasa pandangan Fawwaz yang semakin serius meletak pada wajah aku yang masih cuba mengeluarkan patah kata yang terbaik agar perbincangan ini tidak rugi dan sia-sia.

Harapan bagai wap air berterbangan.
“False hope,” Bicara aku satu persatu dalam nada suara yang semakin tenang. Dia diam. Aku angkat muka. Bersandar dikereta dengan kaki yang dilunjurkan. Mata menghadap langit membiru. Untuk beberapa ketika, kami berdua sepi. Aku pandang dia.
“ Tiga tahun saya suka dia. Tiga tahun saya ,menyulam angan. Tiga belas jam angan jadi kenyataan dan saya mula berharap. Empat jam momen kami bahagia dan setelah kaki memijak tanah, segalanya lesap. Hilang.” Aku senyum pasrah. Ketawa perlahan. Bukan tawa gembira, tapi tawa sinis untuk seorang aku yang naïf.
“Macam air… Jernih, cantik ,,, Tapi apabila terlalu panas, ia hilang.. menjadi wap di udara. Berterbangan… Bayang pun tidak dapat saya kesan.”
“Lelaki yang ada dengan awak di Costa?” tembaknya sambil memandang aku. Aku senyum segaris.
“Awak ingat dia?” Berkerut dahinya sebelum membalas. “Tak sangat… Tall, fair , handsome, kan?” Fido ketawa. “Kalau perempuan mungkin saya akan ingat dengan lebih jelas.” Aku ketawa pperlahan dengan jenaka Fido. Pertemuan mereka oun sangat singkat. Hydar pula tergesa-gesa, lojiklah kalau Fido tidak mengingatinya. Hanya aku yang memahat wajahnya kemas dalam minda ini…. Hydar… Nafas aku hela berat.
“We were good together. Saya ingat dia rasakan benda yang sama….” Tangan mencapai ranting kecil seraya menguis-nguis rumput kering ditepi kasut.
“Dia yang awak jumpa di airport tadi?”
“Mmmmm…”
“Kenapa awak menangis? What exctly happened?” Soalnya dengan wajah musykil. Mungkin masih samar dengan jawapan aku. Aku gelengkan kepala sebelum tertawa kecil kemudian akhirnya menangis lagi.
“Shhh.. Hana .. It hurt to see you cry but do it if it will ease your burden..”
“It hurts, Fido! It hurts to have a false hope!” Aku terjerit nyaring. Bergeme padang kosong. Air mata masih tumpah laju. Aku birkan. “I regret what had happened!” I regret it!”
“Hana.” Nada suara Fido yang tadi sangat tenang kini kedengaran tegas. “Never ever despair with God’s blessing. Never” Wajah Fido yang jelas serius membuatkan aku terdiam. Berfikir. Aku berputus harapan dengan nikmat Tuhankah?

Setelah tiga bulan berlalu… mereka dipertemukan kembali …
“Dahlah, Hydar. Apa yang awak buat sekarang tak ubah macam orang yang ketagih dadah. Taka da. Dicari. Apabila ternampak, dikenang. Sedangkan kalau tiada , dunia awak akan lebih aman. Baliklah. Lupakan saya. Teruskan dengan hidup awak. Realiti awak.” Dia  tertunduk lalu mengngguk beberapa kali.
“Itu bagi awak, Hana. Hakikatnya tak. Tak apa , saya takkan paksa awak. Tuhan yang bawa awak kepada saya. Saya thu itu jawapan yang Dia berikan untuk saya, Mungkin sekarang masih belum sesuai yntuk awak terima saya tapi saya pasti dengan apa yang saya rasa. “ Dia menegakkan badan daripada tertunduk memandang ke bawah. Memasukkan tangan ke dalam kocek seluar kemudian memandang aku tepat.
“Go,” arahnya tegas. “Ini kali terakhir saya benarkan awak pergi tapi ke mana-mana pun awak pergi, saya pasti awak akan tetap kembali kepada saya. Dan apabila itu berlaku, awak takkan ke mana-mana kecuali disisi saya , Hana. Remember.” Anak mata Haydar yang Nampak hampir membuatkan hati aku merintih. Betulkah tindakan aku sekarang? Tapi bersama Haydar bukanlah sesuatu yang aku impikan dan mahukan kini. Persepsi aku tentang dunia sudah berubah. Tentang hidup dan reality. Haydar bukan lagi lelaki yang aku dambakan. Kacak , kaya dan menghiburkan bukan lagi ciri-ciri lelaki yang aku inginkan daripada seorang lelaki.
“Itu hak awak untuk merasai apa sahaja yang awak nak. Hak awak untuk fikir apa sahaja yang awak fikirkan. Dan hak awak untuk berpegang kepada apa sahaja pegangan. Saya akan pastikan seumur hidup saya bukan disisi awak, Saya pohon maaf kalau saya kejam kepada awak tapi semuanya sudah terlambat. Mata saya tak melihat seperti dulu lagi. Hati saya tak merasa seperti dulu lagi.”
Dia seyum.
“We will talk about the future when we reach the point. See you again, Hana. Fly . Just like the hawk. No matter where it goes, it will return to its nest. I’m your nest.” Dia ketawa apabila aku mula menjeling tajam. “I don’t want to annoy you anymore with my stand. Just leave. Go. Sebelum saya ikat awak kepada saya dan awak takkan mampu ke mana-mana lagi.” Tajam dan yakin pandangannya hingga dada berdebar bagai menggila.  Bagaikan apa yang dia katakan pasti akan menjadi nyata.

Hidup Hana bahagia selama tiga tahun bersama Fawwaz . Hana pulang membawa seribu harapan agar keluarganya menerima Fawwaz. Tetapi Haydar datang tanpa diduga. Berlagak sebagai kekasih didepan keluarga Hana.
"Assalamualaikum... Umi, Ayah." Tangan umi dan ayah disalaminya, Senyumannya semakin melebar apabila ayah menyambut bauk huluran salamnya."Saya Haydar."
Terlopong aku seketika.
"Dah lama kenal Hana? Balik sekali ke tadi?"
Haydar senyuma lagi."Dah tiga tahun... Haaah, kami balik sekali tadi." Aku terlopong lama. Hati mahu bertempik kuat tapi tidak tahu apa yang patut aku katakan. Habisnya aku kaku memerhati sambil berjalan menghampiri meeka. AKu tahuHani memandang aku dengan pandangan pelik. Aku berdiri  ditepi Haydar. Memandangnya dengan pandangan tak percaya. Dia langsung tidak terkesan dengan reaksi aku yang sudah berkerut sakan.
"Ayah." Terkeluar juga suara dari mulut aku. Haydar laju berpaling memandang aku dengan pandangan seriusnya sebelum berkalih pandang kepada  umi dan ayah.
"Ayah, saya cintakan Hana."
Terlopong mulut ayah. Aku pandang umi. Umi kaku dengan maya membuntang besar. Bagaikan terkena kejutan elektrik, aku ambil masa untuk stabil. Haydar benar-benar tahu bagaimana untuk buatkan aku pening dan otak aku kakau!
"Kalau ayah izinkan, saya nak jadikan Hana sebagai suri hidup saya. Dah tiga tahun saya tunggu peluang ni, ayah.."
Ayah senyum.Ketawa sebelum menepuk bahu Haydar beberapa kali.
"Hana, ayah suka boy-friend Hana! Lelaki kena la macam ni." Menyeringai tawa ayah. Aku jeling tajam kepada Haydar. "Ayah minta maaf Haydar kalau buat kamu tertunggu-tunggu tapi ayah nak Hana siapkan PhD dua dulu. Kalau nak kahwin sekarang pun ayah benarkan." Ayah ketawa lagi. Mula berjalan dengan Haydar lalu meninggalkan kami semua dibelakang. Baik sahaja Si Haydar menurut. Umi pandang aku dengan senyuman lembut dan anak mata bersinar bahagia, bagaikan mahu memberitahu aku yang aku bertuah kerana Haydar.
"Patutlah setiap tahun Hana minta nak kahwin..." Umi senyum dua makna. Hani terus datang memluk bahu aku. Dia ketawa perlahan.
"Haydar?"
Aku jeling Hani. Memberikan pandangan garang kepadanya supaya dia diam. Dia angkat kening lalu ketawa lagi. Kepala aku dah pening memikirkan cara terbaik untuk memberitahu yang ayah salah faham. Nak dikejar mereka berdua, laju pula jalannya. Asyik sangat berborak. Setelah ,elepasi pintu keluar, ayah dan Haydar masih lagi berjalan bersama. Entah apa yang disoal oleh ayah. Aku sendiri tak pasti. Ijoe terlebih dahulu mendapatkan Porsche Cayanne yang diletakkan di seberang jalan. Peliknya Haydar pun mengikut sama. Siap mengangkat bagasi kami ke dalam boot belakang. Aku berlari-lari anak ke arah Haydar dan ayah serta Ijoe.
"Ayah, Hana pinjam Haydar kejap." Di depan ayah aku maniskan muka . Aku buat isyarat supaya Haydar ikut aku. Menjauhi mereka. Haydar sempat senyum kepada ayah sebelum berlalu mengikut aku yang berjalan resah. Aku berdiri membelakangi mereka. Muka aku dah garang semacam. Mata menikam anak mata Haydar yang tampak nakal dan puas dengan apa yang dah berlaku. Secebis senyuman nakal terletak elok dibibirnya.
"Haydar, saya bukan nak kahwin dengan awak." Tegas aku bersuara. Dia senyum lagi. Bagaikan langsung tak terkesan.
"Ayah cakap, saya dah boleh masuk meminang." Aku ternganga lagi sekali. Rasa mahubersuara tapi satu perkataan pun tak mampu aku keluarkan. Senyuman nakal muncul lagi  dibibirnya. membuatkan hati ini geram.

Friday, 23 August 2013

NOVEL PROJECT MEMIKAT SUAMI


Dia suami aku ! Meskipun dia tak pernah cintakan aku, aku akan pikat dia sampai dapat!



Saya memilih novel ini kerana salah seorang pengunjung di blog ini memberitahu novel project memikat suami ni best sangat. Ini novel pertama penulis tapi saya membeli novel kedua dulu iaitu Novel kisah Naz dan Khaalish .  Novel yang santai ... ada dengar novel ini terpilih untuk drama adaptasi sejauh mana kebenarannya saya tak pasti . Kita lupakan drama tapi kita nak cerita pasal novel ini . Dengan tajuknya mungkin ramai yang tertarik untuk membelinya. Masa saya beli pun dah cetakan ke sembilan. Apapun tahniah pada penulis Hanina Abdullah telah menghasilkan novel yang cukup menarik . Sedikit review dari saya ...

Nawwal Husna anak bongsu yang manja baru habis belajar dipaksa pulang awal atas permintaan keluarganya. Niat untuk menjelajah Eropah bersama teman-teman terpaksa dilupakan. Pulangnya dikejutkan bila keluarganya memberitahu dirinya dipinang orang. Pinangan itu terpaksa diterima demi babah dan ummi. Kakak - kakak Husna sebagai Master-ji dan side-kick mengajar Husna strategi untuk memikat suami yang seperti ketul ais beku. Sehari baru berkahwin Husna bagaikan merasa sedih kerana suami sudah merancang untuk berkahwin lain . 

Hari demi hari Husna cuba memenangi hati suaminya dengan ilmu yang diturunkan oleh kakak-kakaknya. Kekegemaran Husna merayau dipelusuk dunia bersama rakan terpaksa dilupakan bila dirinya berkahwin dengan Zahrain. Kehadiran Atai , rakan kolej Husna mengundang rasa cemburu Zahrain. Setiap apa yang berlalu Husna sering memberitahu kakak-kakaknya cara untuk memikat hati suami dan memasang pelbagai strategi yang baru. Zahrain juga tidak sedar kehadiran super model Adira Sulaiman yang ingin meruntuhkan rumahtangganya membuatkan Husna tak senang duduk. Pelbagai cara Adira menyakitkan hati Husna kerana cemburu seperti menghantar MMS pada Husna hingga Husna membawa diri. 

Kerana terlalu sakit hati Husna pergi melarikan diri . Zahrain tak senang duduk dengan kehilangan isterinya. Dengan bantuan rakan-rakan Husna, Zahrain dapat menjejaki Husna . Zahrain bukan lelaki yang pandai memujuk . Tetapi Zahrain akur cinta pada isterinya membuatkan dia tidak bertoleh lagi pada yang lain. 


Sinopsis dari kulit novel

NAWWAL HUSNA, baru sehari pulang ke tanah air selepas tamat pengajian, dia dikejutkan dengan berita peminangannya. Demi ummi dan babah, Husna bersetuju dengan permintaan itu meskipun dia tahu sangat sukar untuk bersama dengan lelaki yang memang tak sukakan dia.



“Jangan menyesal, little girl. Awak ingat taktik awak tu bagus sangat? Awak nak sangat kahwin dengan saya? Okey, saya akan bagi tahu mama yang saya setuju. Cik Nawwal Husna, awak akan jadi isteri saya. Awak ingat awak dah menang? I promise you, for every day of our married life, you will regret what you have done today.” – Zahrain Alimin



Hidup berumah tangga dilayari berbekalkan nasihat dan petua dari kakak-kakaknya,yang lebih dikenali sebagai Master-ji dan Side-kick.



“Buat apa kalau Puan Sri berkenan, tapi tuan punya badan tidak!” – Nawwal Husna



“Una tak pernah terfikir ke, kalau Puan Sri boleh berkenan kat Una, kenapa Una tak buat anaknya pun berkenan kat Una?” - Najla



Berjayakah Nawwal Husna memikat suaminya si mamat ketul ais beku, Zahrain Alimin? Bolehkah ketul ais beku ini dicairkan?



“Sayang... Abang tak tahu bila abang jatuh cinta dengan sayang, sebab abang sibuk sangat hendak membenci sayang. Benci, benci, benci, tup-tup, in love. Bila jatuhnya pun abang tak tahu,” - Zahrain Alimin



Apabila mereka sudah menemui cinta itu, wujud pula penghalang dek rasa cemburu dan fitnah. Berjayakah mereka mempertahankan rasa cinta yang baru hendak bercambah? Ikuti cabaran dan usaha Nawwal Husna untuk membina rumah tangga bahagia!



Petikan - petikan menarik dari novel
Dikejutkan dengan satu pinangan
“Meminang Una?” Ternganga mulut Husna! Terkocoh-kocoh dia pulang dari U.K. bila mendapat panggilan telefon dari umminya. Ada hal keluarga, penting, balik secepat mungkin kata Ummi. Berteka-teki Husna sepanjang penerbangan, apa hal urusan keluarga yang disebut umminya itu? Hairan benar bila dia disuruh pulang segera. Rupanya, hanya kerana ada yang da
tang meminangnya.

Walhal Ummi dan Babah sudah berbulan tahu tentang rancangannya nak mengembara ke Scandinavia dengan geng selepas peperiksaan akhir. Habis burn begitu saja tiket keretapi keliling Scandinavia yang dibelinya. Habislah peluang dia nak menjejak kaki ke bumi Scandinavia. Dah balik ke Malaysia, tentu nak mula bekerja, entah bila zamanlah dia akan berpeluang ke Scandinavia.

“Sabar sajalah,” Husna memujuk diri. Nak mengeluh depan Ummi, jauh sekalilah. Tak baik buat Ummi kecil hati.

“Tapi Mi, kenapa Una kena pulang cepat-cepat ni? Tak boleh ke tunggu? Bagi tau je kat Una lepas kami balik dari Scandinavia. Sebulan saja kami nak ke sana.” Husna melembutkan suaranya, tak mahu menyinggung perasaan umminya.

“Sebelah sana kalau boleh nak cepat. Kalau boleh mereka nak bulan depan.” terang ibunya, Hajjah Rahmah.

“Bertunang bulan depan?” soal Husna. Eeee…. kenapa cepat sangat? Hairanlah! Kenal pun tidak, terus nak bertunang? Bujang terover terlajak sangatkah? Eh! Kalau tua bangka tak naklah. Berkerut mukanya sambil menghirup teh yang dihidangkan Mak Dah, pembantu rumah mereka.

“Bukan bertunang, bernikah!” jelas Hajjah Rahmah.

Tersembur teh yang baru saja dihirupnya tadi. Kakaknya, Nawrah Hanna, mengekek-ngekek ketawa. Husna cepat-cepat mencapai tisu dari atas meja dan mengelap bibirnya.

“Nikah bulan depan? Biar betul Ummi?” Terkejut Husna dibuatnya. Hai, ada lagi ke orang yang bernikah tanpa berjumpa dengan bakal suami atau isteri. Tak dibuat orang dah zaman sekarang ini. Aku nak nikah bulan depan? Surreal sungguh! Cawan teh yang dipegangnya, diletakkan cepat-cepat ke atas meja, takut terlepas. Wajah ibunya yang nampak bersungguh menambahkan perasaan gubra di hatinya. 



Pertemuan pertama yang menjengkelkan.

Awak nak kahwin dengan saya ke?” Wah, macam bagus punya soalan, Husna. Walau pun merah membahang rasa pipinya, Husna memberanikan dirinya bertanya. Kalau tak tanya terang-terang, sampai entah ke bilalah, asyik you-for-dessert, cook-for-me, think-of-me B.S.

“Awak rasa?” Dia ni tak reti ke nak jawab soalan dengan jawapan ke?

“Kenapa? Penting ke awak nak tahu perasaan saya?” Sudah, Husna. Aku pun dah kena penyakit dia,answering a question with a question.

“Penting jugaklah, kalau awak ada perasaan kat saya….”

Belum sempat Zahrain menghabiskan ayatnya, Husna hampir terjerit, “We have just met, less than an hour. Macam mana saya nak ada perasaan kat awak?”

“Good. Awak tak ada perasaan kat saya, saya pun tak ada perasaan kat awak. You're not my type.Settled. Shall we inform our parents? No wedding.” 

“You're not my type” Terngiang-ngiang di telinga Husna. He. Is. So. Blunt. Tapi kenapa hati aku rasa ngilu macam kena hiris-hiris pisau yang tajam.

Terdiam Husna. Tak tahu apa nak dibalas, dia menguis-nguis pasta di atas pinggannya. Biji matanya terasa hangat. Oooh! Please, please, Husna, jangan nangis. Buat malu je depan mamat ketul ais beku ini.

Kenapa yang kau sedih sangat ni? So what if he says that you're not his type. Well, he's not your type either. Sombong, tak berperasaan. Tak pernah dengar ke orang tua-tua kata “cakap berlapik”? Kok iya tak nak kat aku, cakaplah elok-elok. “You're still young, I think you should live life a bit rather than rushing into a marriage.” Atau boleh juga kata “Sebenarnya saya ni tak setuju dengan arranged marriage.” Atau katalah apa-apa pun, ini tidak “You're not my type!” Husna mengomel-ngomel dalam hati.

No wedding means Ummi dan Babah kecewa. Sejujurnya, dia pun kecewa. Mana dia part mengenal hati budi yang disebut-sebut Ummi tu. Sebenarnya, dia pun dah termakan nasihat Ummi, “Kalau jodoh yang elok dah datang, buat apa ditolak.” Tapi jelaslah, bagi Zahrain, dia bukanlah jodoh yang elok. Nampak sangat dia tidak mencapai piawaian seorang isteri bagi Zahrain. Wah, sahlah aku ni bukan perempuan Melayu terakhir, lawak Husna dalam hati, cubaan untuk memujuk hati.

“Well, Cik Nawwal Husna, do we have a deal?”

Husna mengangkat mukanya, dipandangnya wajah Zahrain. I owe it to Ummi and Babah to give this relationship a try, but…, but…, he’s a jerk! Okeylah, okeylah….a handsome jerk, bluek!

“Awak dah ada calon ke?” pelan Husna bertanya.

“None of your business.” Ngilu rasa hati Husna dengan jawapan yang bukan jawapan dari Zahrain itu. Serius, di mana tingkah laku elok yang disebut Ummi tu?

“Business kita sebenarnya. Kalau kita tak nak kahwin, apa alasan nak kita beri kepada parents kita?” Secara lembut Husna cuba mengajak Zahrain berbincang.

“Cakap yang sebetulnya, awak tak suka dekat saya.” Mudah jawapan keluar dari mulut Zahrain.

“Sebetulnya, saya suka awak,” terlintas di benak Husna tapi dia cepat-cepat gumam rapat-rapat bibirnya, takut terlepas. Suka book’s cover yang handsome, tapi dalamnya tak handsome, buat apa. Cubaan Husna untuk kekal waras.

“So, settle, kita berdua cakap kepada parents kita yang kita tak suka each other?” tanya Husna meminta penjelasan. 



Pertemuan kedua lagi menyakitkan tetapi Husna perlu ingat perkahwinannya perlu diteruskan juga demi abah dan umie.
“Kalau begitu, awak cakaplah kepada Mama awak dan Ummi saya yang awak tak setuju kita berkahwin,” sambil menjawab Husna melembutkan kata-katanya. Bak kata orang tua-tua, menarik rambut dalam tepung perlu berhati-hati.
“No, you tell them that you don't agree to this marriage,” walaupun Zahrain mengawal suaranya supaya tidak kedengaran oleh Puan Sri Maimun dan Hajjah Rahmah yang berada di luar, memang jelas marahnya pada Husna.
“I can't, I really can't,” jawab Husna dengan nada merayu.
“Kenapa? Bapa awak arahkan awak supaya, by hook or by crook, kahwin juga dengan saya? Supaya kontrak dari syarikat bapa saya terjamin? I can't believe this. Zaman sekarang ini, ada lagi orang yang menjual anak!” Tersirap darah Husna mendengar Zahrain menghina Babahnya.
“Awak tak perlu hina bapa saya,” Husna mengetap-ngetap giginya, cuba menahan diri dari berkata sesuatu yang akan lebih memburukkan keadaan.
“It's the truth, isn't it? Your father is desperate. You can't deny it. Syarikatnya dah nak jahanam. Dia dah tak ada cara untuk menyelamatkan syarikatnya. Kalau boleh jual anak, dia jual!” Confirm, kata Husna dalam hati, tak pernah aku jumpa lelaki yang lebih jelek dari mamat seorang ni.
“Leave my father out of this. Awak tak ingat ke? Keluarga awak yang hendak meminang saya. Kalau awak tak nak kahwin dengan saya, awak cakaplah kepada Mama awak bila dia masuk nanti. Saya pun hairan, awak tak mahu, tapi paksa saya untuk menolak. Walhal awak tu lelaki.”
Oooo.....Marah Zahrain dah memuncak, ego lelakinya dah dipijak dek budak ingusan ini. Dipandangnya Husna bagai nak ditelan! Tapi apa yang boleh dia katakan. Demi sayangkan Mama, dia terpaksa menurut. Peluangnya melepaskan diri adalah dengan membuat budak ini membencinya sehingga dia menolak pinangan Mama.
“Awak tak mahu tolak pinangan Mama saya? Awak sanggup kahwin dengan lelaki yang tak inginkan awak? Awak ni waras ke tidak? Inilah buktinya bapa awak dah paksa awak untuk berkahwin dengan saya kan?”
“Sekali lagi saya ingatkan awak. Jangan libatkan bapa saya! Kalau awak hina bapa saya sekali lagi, saya akan bagi tahu Mama awak yang saya akan mengikut keputusan keluarga saya,” Husna sendiri tidak tahu dari mana datangnya kekuatan yang menyelinap ke seluruh badannya. Ini semua disebabkan rasa marah yang tidak terhingga yang dia tidak pernah rasai sebelum ini. Babahnya manusia yang paling baik dalam dunia, siapa si Zahrain ini, sewenang-wenang mengutuk Babah.
“You conniving little b.....,” Zahrain tidak sempat menyebut makian itu kerana pada saat itu, ketika itu, renungan Husna yang tajam menukar gadis yang awalnya tadi dia fikir lembik, tidak berpendirian, kepada seorang wanita …...besi. She's quite …... something, fikirnya. Huh? Apa yang aku merepek ni? Budak hingusan ni nak bermain api dengan aku? Ooooookey, mari kita lihat siapa yang akan terbakar....
“Jangan menyesal, little girl. Awak ingat taktik awak tu bagus sangat? Awak nak sangat kahwin dengan saya? Okay, saya akan bagi tahu Mama yang saya setuju. Cik Nawwal Husna, awak akan jadi isteri saya. Awak ingat awak dah menang? I promise you, for every day of our married life, you will regret what you have done today.” Mata Husna ditenungnya tajam.

Demi babah , Nawwal meneruskan perkahwianan itu. Dengan Bantuan Master-ji dan side-kick mengajar Nawwal memikat hati bakal suami seperti ketul ais beku.
"Una sayang, akak nak tanya, una jawab terus terang okey?" Najla beranya lambat-lambat, manakala Husna dan Nawrah mendengar soalan penting yang bakal di ajukan oleh Najla.
"Una dah ada somebody dpecial ke ? " Terkejut Husna dengan soalan Najla itu. Aik! ke situ pulak kakak aku ni. Nawrah yang menyibuk itu pun mengerutkan dahi.
"Akak! Apa pula ni? Una singel-mingle, solo molo. Macam akak tak tahu adik kakak ni," jawab Husna dengan rasa pelik.
"Betul ni?" tanya Najla sekali lagi.
"Betullah, kak. Baik travel, dari melayan pakwe."
"Okey. Senang kerja kakak kalau gitu," Sambut Najla. Husna jadi tertanya-tanya sendiri.
"Sekarang , kita fokus kepada Zahrain," kata Najla yang mula masuk ke topik yang kedua. Baru saja Husna hendak bercakap, cepat-cepat Najla memberi isyarat diam. Akur saja Husna dan Nawrah dengan perintah kakak sulung mereka.
"Fakta nombor satu, Una sendiri yang mengaku depan Puan Sri, mama dan Zahrain yang Una terima pinangan mereka. Fakta nombor dua, Una lakukan demi babah. Faktar nombor tiga , babah dan umi seikhlasnya percaya Zahrain itu jodoh yang baik untuk Una. Fakta nombor empat , babah dan ummi seikhlasnya percaya keluarga Zahrain orang yang baik-bauk. Fakta nombor lima , babah dan umii tentu mahukan yang terbaik untuk Una. So.."
"Fakta nombot=r enam, Zahrain tu tak suka dengan Una," mendatar saja suara Husna. Baginya, ini fakta yang terpenting bila bercakap tentang perkahwinan yang bakal ditempuhinya.
"Itu kacang, Una.."
"Kacang, kak Naja kata? Ini isu fundamental, kak!" Sekali lagi Husna memotong cakap kakaknya.
"Dengar dulu, Una. Don't jump the gun." Sebelah kening Najla dah terangkat, macam kening Ziana Zain, memberi amaran pertama.
"Berdasarkan fakta-fakta yang akak sebut itu, bottom line Una akan kahwin dengan Zahrain, right?" soal Najla kepada Husna. Matanya memandang tepat ke arah adiknya. Kening kakannya terangkat lagi, bagi isyarat meminta Husna menjawab soalannya.
"Yalah, yalah, right," jawab Husna dengan Suara mendatar. Nawrah pula sudah mengekek-ngekek ketawa.

Sedih baru semalam kahwin suami dah ada angan-angan nak kahwin lain.
"You've got no balls to stand up to mama and papa." Dari atas tangga, Husna terdengar suara Zahra. Lantas dia terhenti disitu. Dua beradik itu sedang berbual diruang TV berhampiran dengan tangga.
"Yalah, Zara, kau sajalah yang ada balls." Mendatar sahaja suara Zaharain.
"Serius Zaharain , kenapa kau biar saja mama dan papa buli kau suruh kahwin dengan budak tu? Buat saja macam aku, no means no."
"No big deal, Zara."  Suara Zaharain seperti keosanan sahaja.
"No big deal, kau kata ? baby brother, it's your life. You have just let your life be ruined!" Suara Zahra sudah meninggi.
"Tak ada ruined apanya, Zara. I'm a man. Unlike you, I have three more options."
"Chauvinist!"
"Itulah sebabnya aku tak kisah nak kahwin dengan dia."
Oh, begini raanya hati kita bila hancur berderai. Lutut Husna sudah menggeletar, tak berdaya lagi hendak memanjat anak tangga.
"Mama takkan benarkan kau kahwin dua, tiga."
"Mama nak aku kahwin dengan dia, aku dah tunaikan. Apa aku hendak buat lepas ini, apa mama nak kata? Aku nak kahwin lagi tak perlukan kebenaran mak bapa, perlukan wali." Sebutir-sebutir Husna dengar dengan jelas. Jantungnya tersa sudah berhenti berdegup.
"Zahrain, kau serius nak berpoligami?" Soalan Zahra dibiarkan tidak berjawab.
"Siapa? Adira supermpdel tu ke?" Juga tiada jawapan yang kedenganran. 
"You know what? Kalau kau nak kahwin lagi, aku sokonglah," ucap Zahra dengan hilai tawa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
EDISI DRAMA

                        




Episod 1
Nawwal Husna atau lebih dikenali Una terkejut bila Umi dan babahnya memberitahu berita tentang pinangan dari kawan baiknya. Una tak setuju dengan cadangan itu. Keluarga Zahrain risau bila Zahrain semakin berani berkawan dengan perempuan yang tidak berkenan di mata orang tuanya. Kerana itu mama Zahrain telah memilih calon yang sesuai untuk anaknya. Pertemuan pertama Zahrain dan Una yang diatur oleh Puan Sri Mainum. Zahrain memberitahu pada Una agar menolak pinangan mamanya. Mereka bersetuju dengan cadangan itu. Bagi Una lelaki yang tak reti menghormati perempuan tak harus dijadikan suami. Nawrah Hannah ( kakak Una ) memberitahu Una agar menerima Zahrain kerana kesihatan dan syarikat babah ada masalah. Zahrain terus membantah kerana Zahrain menganggap Una selekeh dan kekampungan. Dalam terpaksa zahrain mengikut Puan Sri datang kerumah Una untuk mendengar sendiri jawapan keputusan Una. Una dengan berat hati bersetuju dengan lamaran itu.
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 1

Episod 2
Zahrain marah bila Una bersetuju untuk menerima pinangannya. Una tak senang duduk bila Zahrain mengugutnya Una tak akan bahagia bila berkahwin dengannya. Kehadiran Una juga tidak disenangi oleh kakak Zahrain , Zara. Zara yang pulang dari luar negara kerana terkejut kengan keputusan mama untuk menjodohkan Zahrain dengan gadis kampung.Una meminta pertolongan kakak-kakaknya Master-ji dan side-kick untuk majlis perkahwinannya.  Master-ji dan side-kick menurunkan segala ilmu untuk adik yang tersayang. Una yang kurang selesa dengan tunjuk ajar Master-Ji dan menganggap semua itu mengarut.
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 2

Episod 3
Hari pernikahan Una dan Zahrain semakin hampir, Zahrain bertemu kekasih hatinya Adira. Adira mempersoalkan perkahwinan Zahrain tetapi Zahrain memberi alasan semua itu arrangement keluarga. Ini membuatkan Adira menjadi marah. Pada fikiran Adira sepatutnya dia yang berkahwin bukan perempuan lain. Zara naik rimas bila dirumah , sana sini mamanya menyebut nama Una. Dihari pernikahan Zahrain terpegun dengan kecantikan Una. Zahrain sengaja mengenakan Una dengan itu ini. Una hanya menurut apa yang dikatakan oleh suaminya . Una mencuri dengar perbualan kak Zara dan suaminya . Una sedih bila suaminya sudah bercita-cita untuk berkahwin lain .
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 3

Episod 4
Kepala Una masih teringat-ingat mencuri perbualan kak Zara dan suaminya. Una memberi alasan bahawa dia sedih kerana kepulangan kakaknya. Una pergi ke Airport ditemani oleh Zahrain. Una mengadu pada kakaknya MasterJi Zahrain tak suka akan dirinya. Master Ji memujuk agar jangan cepat mengalah cuba pikat suami sendiri dengan kepandaian una. Zahrain mengajak Una pindah di rumah baru, bila melihat rumah baru hatinya mati dengan tiada perhiasan di rumah. Dengan kepandaiannya Una mengubah cita rasanya agar rumah itu manpak ceria. Zahrain tidak menghiraukan Una dan dibiarkan Una keseorangan.
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 4

Episod 5
Master-Ji (kak Najla) risau tentang perhubungan Una dan Zahrain. Mama Zahrain sering memantau Una risau kerana takut Zahrain akan membiarkan Una keseorangan. Zahrain mula merasa pelik pada dirinya. Kerana terlalu ego Zahrain menafikannya. Una cuba buat sehabis baik untuk memikat hati Zahrain. Zahrain memasang angan-angan agar Una akan membencinya dan bercerai. Bila Bersama Una Zahrain seperti tiada alasan untuk menceraikan Una. Una meminta Izin kawan-kawannya untuk datang melawat. Semasa Una berhubung dengan kawan-kawannya,  Zahrain mencuri pandang perbualan Una. Dia ternampak nama Atai dalan screen komputer. Zahrain ingin menyuasat siapa kah kawan-kawan Una.
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 5


Episod 6
Selepas kahwin Zahrain jarang keluar dengan Adira, Zahrain lebih selesa dengan hidupnya sekarang. Project memikat suami bermula bila Una mencari makanan kesukaan suaminya. Una tidak melepaskan peluang berjumpa dengan mak mertuanya mencari makanan kesukaan. Zahrain lebih suka makan makanan westen dan tak suka pedas. Zahrain terpaksa membawa Una ke majlis makan malam. Zahrain risau jika Una tak boleh membiasakan diri di majlis itu .
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 6

Promo episod 7
Episod 7
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 7


Promo episod 8
Episod 8
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 8

Episod 9
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 9

Episod 10
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 10

Episod 11
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 11

Episod 12
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 12

Episod 13
Jom tonton link ini : Project memikat suami episod 13

Drama Projek memikat suami dah pun melabuhkan tirai. Pada yang sudi singgah di blog ini terima kasih banyak - banyak .

Sunday, 4 August 2013

NOVEL JODOH ITU MILIK KITA

Jodoh itu Rahsia Illahi,  dan Dia mengatakan awak untuk saya , dan saya untuk awak .


Muncul lagi sebuah drama adaptasi . Jodoh Itu Milik Kita akan di siarkan di kangkaian Astro. Drama yang dinantikan dengan barisan pelakon yang hebat gandingan Farid kamil dan Tiz Zakiah . Novel ni ada kekuatannya tersendiri . Sentuhan pertama Sara Aisha setebal 766 muka surat ini menyentuh pelbagai suka duka  kehidupan dunia. 

Jom sedikit review dari saya. Perjalanan cerita bermula Dahlia terpaksa menerima Aaris abang Syafiq sebagai suami selepas tunangnya melarikan diri di hari pernikahannya. Demi menutup malu kedua belah pihak Dahlia dan Aaris dinikahkan pada hari yang sama. Kehidupan mereka bermula dengan garisan persahabatan walaupun hakikatnyanya mereka adalah suami isteri yang sah. Tanpa disedari mereka sudah biasa dengan kehidupan berdua dan mereka boleh bergurau , berbual dan melakukan aktiviti bersama-sama. Sedang mereka cuba menerima kehadiran masing-masing Syafiq datang menuntut janji. 

Syafiq yang sentiasa cemburukan abangnya dari kecil lagi tidak pernah berputus asa untuk merampas Dahlia dari tangan abangnya. Rahsia abangnya menjadi pertaruhan agar Dahlia meninggalkan Aaris. Atas Desakan Syafiq yang enggan memberitahu Dahlia siapa Aariz sebenar, Ibu mertuanya memulakan cerita siapa Aariz sebenar. Sepanjang malam Aariz dihantui kisah silamnya hingga Dahlia berperangsaka buruk dan menyangka Aariz mempunyai perempuan lain. Aariz melarikan diri bila menyedari Dahlia mengetahui siapa sebenarnya. Dahlia kecewa dengan tindakan Aariz meninggalkan dirinya begitu sahaja. Dahlia mengambil keputusan untuk pulang kekampung seorang diri. Perasaan rindu yang tidak dapat dikawal Aariz mengikut jejak langkah Dahlia untuk memujuk Dahlia. Dahlia yang lebih terbuka menerima Aariz seadanya membuatkan Aariz merasa lapang dada. 

Syafiq yang tak putus - putus memasang rancangan buruk untuk mendapatkan Dahlia dari tangan abangnya. Menyakitkan hati Aariz memang tujuan utama Syafiq hingga cubaan merogol kakak iparnya sendiri . untuk cerita selanjutnya kita tunggu dalam episod drama nanti . Apakah hukuman setelah syafiq lakukan kita tunggu sama- sama dalam episod drama. 




Sinopsis dari kulit novel

Kita tidak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai kerana kita akan berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah telah tetapkan sejak azali…”



SIAPA sangka itulah yang tersurat buat Dahlia dan Aariz Danial. Ikatan suci yang tercipta antara mereka bukanlah kerana cinta yang menggebu dalam hati, mahupun kasih yang membara. Tetapi kerana sikap mementingkan diri seorang manusia bernama Syafiq.



“Janganlah suka sangat kacau saya, Aariz. Tak larat saya nak layan perangai awak tu, tau. Nakalnya, ya ampun!!” – Dahlia



“Okeylah, okeylah. Just kidding. Dahlia Darius bukan isteri baru yang saya beli. She’s a gift. Hadiah paling istimewa yang dihadiahkan Allah untuk saya. Puas hati?” - Aariz Danial



“Aku takkan biarkan kau bahagia, Aariz Danial! Kebahagian yang bernama Dahlia itu… akan aku rampas sekejam mungkin!” – Syafiq



Tatkala persoalan demi persoalan mula timbul di sebalik tulusnya seorang lelaki bernama Aariz Danial, mampukah Dahlia terus teguh berdiri mempertahankan cinta buat suami sendiri? Atau mungkinkah mahligai bahagia mereka rebah menyembah bumi sebelum ianya sempat bermula? Apakah akhirnya Syafiq yang akan tersenyum puas tatkala melihat kehancuran seorang lelaki yang paling dibenci… iaitu abangnya sendiri?


Barisan pelakon untuk drama ini 

Petikan - petikan yang menarik didalam novel


Dugaan datang tanpa diminta
"Syafiq tak dapat datang.."
Dahlia mengerutkan dahi. "Apa maksud papa... dia tak dapat datang? Hari ini kan hari perkahwinan kita orang" Cikgu Darius diam. Tidak mampu untuk meneruskan kata-katanya. Tidak mampu jug untuk menympaikan berita yang dia sendiri tahu pasti akan meremkkan sekeping hati milk Dahlia. 
"What happened to him , papa? Please don't tell me... dia ... dia involve dalam accident...." teka Dahlia , memberikan telahan yang difikirkn logik dan mungkin... menakutkan. Genggaman tangan Cikgu Daruis dirasaka makin kemas. Melihatkan reaksi bapanya itu. Dahlia jadi makin tidak karuan. Dia tidak sanggup memikirkan kemungkinan yang satu itu menjadi kenyatan.

"Apa dah jadi ni , bang " Kali ini Puan Inas mula bersuara. Dari Nada Suaranya, jelas kerisauan dan kebimbangan yang dirasakan. Cikgu Darius berpaling pada isteerinya dan mengeleng lemah sebelum kembali menatap wajah Dahlia.
"Tak , sayang. He's fine ... maybe." jawab Cikgu Darius setelah agak lama dia membiarkan soalan Dahlia tergantung tanpa jawapan.
"Dia .. dia dah .." Kata-kata Cikgu Darius terhenti. Kamudiaa dia mengeluh perlahan. Sesungguhnya dia tidak sanggup meneruskan kata-katanya. Tidak sanggup untuk memberikan khabar berita yang dia tahu akan meruntuhkn hati seorang pengantin. 
"Mungkin Lia patut baca ni." Akhirnya Cinta Drius membuat keputusan untuk menyerahkan not yang diberikan oleh Tuan Haikal tadi. Y, nota daripada Syafiq, lelaki yang sepatutnya menjadi menentunya hari ini. Dhli memandang ayahnya dengan serba salah sebelum mengambil nota itu. Tngannya terketar-ketar, mengambarkan perasaan yang penuh gundah - gulana. Perlahan dia membuka nota itu sebelum dia mula membaca bait-bait tulisan tertera.

Buat Dahlia,
I'm so sorry. Saya ingat saya boleh meneruskan perkahwinan ini,
for the sake of umi. Tapi saya gagal!!!! Please forgive me....
Syafiq

Berulang kali Dahlia membaca nota pendek iyu. Cub untuk betul-betul memahami situasi yang sebenarnya. Syafiq dah tinggalkan dia? Pada hari perkahwinan mereka sendiri?

Keputusan yang berat hendak dilakukan. Demi sekeping hati yang uzur Dahlia akur.
"Please Lia. Tunikan permintaan umi. Umi merayu pada Lia." Puan Marina terus memujuk dan merayu. Kali ini Dahlia memdiamkan diri. Dia merenung wajah pucat dihadapannya agar Dahlia akan menunaikan permintaannya. Hati Dahlia terusik. Dia tidak mahu menunaikannya, tapi dia juga tidak sanggup menghancurkan harapan itu. Puan Marina bagi Dahlia telh banyk menderita.Terpaksa bertarung dengan penyakit kanser yang dihidapinya, terpksa menerima hakikat bahawa anak lelakinya telah membut tindakan yang bermulkan keluarga dan mungkin terpaksa menerima kenyatan bahawa bakal memantunya akan membenci dia . Takdir Allah pul mengatakan bahaw bakal menantu itu adalah Dahlia sendiri.
Dahlia menarik nafas dalam - dalam sebelum dia khirnya menganggukkan kepala. Perlahan dan lambat-lambat.
"Lia setuju. Lia akan kahwin dengan Aariz." Lemah suara Dahlia. Semua hadirin kelihatan terpanar. Aariz yang sedari tadi hanya hanya mmerhati turut terperanjat. Dahlia telah bersetuju untuk mengahwininya!
"Betul ke , sayang? Umi tak salah salah dengar, kan?" soal Puan Marina penuh dengan perasaan teruja. Dahlia hanya mengangguk lemah. seketika kemudian, tubuhnya ditarik ke dalam dakapan Puan Marina.

 Kehidupan mereka bermula dengan persahabatan.
"Saya tak tahu apa yang patutu saya buat. Yalah, tiba-tiba aje saya yang ini single and available ada isteri. Tk pelik ke tu?" Dahlia mengangguk mengiakan kata-kata Aariz.
""So, apa kata we... we just go with the flow?" tiba-tiba Aariz memberi cadangan.
"Maksud awak?" tanya Dahlia tanda tidak mengerti kan maksud suaminya itu.
"Awaka just anggap saya sebagai kawan baru. Saya pun akan anggap awak macam tu. That you're a new friend of mine." Aariz memandang wajah Dahia yang kelihatan agak tergamam. Ya, dia akui cadangan itu agak gila. Dahlia isterinya yang sah. Tapi dia memohon agar mereka berkawan. Pelik? Tapi memang itulah yang baru saja meluncur keluar dari mulutnya.
Dahlia sedikit mengeluh. Cadangan daripada Aariz dirasakan aneh. Namun bila difikirkan balik, mungkin itu yang terbaik untukmereka dan situasi mereka sekarnag. Mungkin Aariz mahu dia berasa selesa dengan kehadiran lelak itu. Mungkin juga Aariz mahu dia mengerti bahawa dia tidk punya niat jahat terhadapnya.
Perlahan Dahlia mengangguk dan kemudian menghulurkan tangan kanannya "Friends?"
Aariz menyambut huluran tangan itu dn tersenyum lebar. "Yes, friends." Dahlia turut tersenyum. Tanpa disangka-sangka ketenangan mula bertamu dihatinya. Setelh apa yang terjadi, Dahlia tidk menduga bahawa dia akan berasa tenngbegitu. Dan yang lebih pelik. di berasa selamat berada di samping Aariz Danial.

Perkahwinan Aariz mengejutkan sahabatnya Joshua.
Joshua mengerutkan dahi.
"Wo, wo!!! wait. Kenapa macam suspens sangat ni? What have you done, Aariz?" tanya Joshua dengan wajah yang penuh syak wasangka. Aariz tergelak kecil.
"Apa yang aku dah buat? AKu tak buat apa pun. Aku just... kahwin. Itu je." Selamba jawapan Aariz sambil menunggu reaksi dripada sahabatnya. Joshua mengerlipkan mtanya berkali-kali. terpinga-pinga dan terkebil-kebil. Dan kemudian...."What??"
Suara kuat Jushua seakan menggegarkan kedai makan. Beberapa pengunjung lain mula berpaling ke arahnya, namun langsung tidak dipedulikan oleh Joshua.
"Woi, janganlah jeritkuat sangat! Kau ni ak boleh ke control suara kau tu?" marah Aariz pada Joshua. Matanya melilau melihat sekeliling sambil kepalanya ditundukkan beberapa kali tanda memohon maaf. Joshua tidak menjawab. Matanya dijegilkan sambil tangannya mengurut dada. Keadaannya tidak ubah seperti seorang yang baru sahaja melihat hantu.
"Josh , Joshua.." Aariz memanggil Joshua beberapa kali. Dia tidak pernah meyangka macam itu sekali reksi yang akan diberikan Joshua.
"Did you just tell me that you, Aariz Danial have got married? You? Out of all people." Akhirnya Joshua bersuara. Serius.

Kerana memburu cinta Alya Syafiq sanggup meninggalkan tunangnya di hri pernikahan.
"Awak kan tahu? Saya ank kahwin dengan awak. SSabab saya .. saya cintakan awak. Terlalu cintakan awak. sambung Syafiq lagi. Alya tetap diam tanp sebarang kata.
"I leve you, sayang. I love you so much. Bagi saya peluang lagi, ya. Sekali aje . Saya janji, saya takkan marah-marah, saya takkan kawal awak lagi. Awak... awak boleh buat apa sahaja yang awak nak. Please, sayang.." kali ii Syafiq mula merayu. Tanpa disangka-sangka, Alya tiba-tiba sahaja ketawa. Entah apa yang mencuit hati Alya, Syafiq juga tidak pasti. Berkerut dahi Syafiq, tanda tidak senang dengan ketawa Alya. Ketawa itu seolah-olah mentertawakan dirinya.
"Sayang? cinta ?" soal Alya diselangi tawanya yang masih bersisa.
"Awak janagn nak bua lawak kat sinilah , Syafiq. elama tiga tahun saya bodoh percayakan kat-kat awak tu. Cukuplah! Cukuplah tiga tahun saya memperbodohkan diri saya kerana awak. Saya biarkn awak control saya semahunya sebab saya ingat itu caranya awak mencinti saya." Alya membentak.
"Huh! Saya memang bodoh!" Alya menyambung lagi. Kali ini mengutuk dirinya sendiri pula. Syafiq mendiamkan diri, sengaja tidak mahu membalas kata-kata Alya sudah semakin mencabarnya. Hanya matanya yang masih membalas renungn berani Alya. Syafiq dapat melihat rasa benci yang dlam pada sepasang mata Alya. Dan Syfiq sedar rasa benci itu ditujukan padanya.
"Let me tell you something, Syafiq. Selama tig tahun kit bersama. Awak sebenarnya tak pernah sayangkan saya. Jauh sekali cintakan saya. Apa yang ada dalam hati awak tu .." Alya menghentikan kata-katanya dan menerik nafas panjang. Dia tahu apa yang bakal dia katakan ini pasti akan membuatkan Syafiq mengmuk. Namun Alya sudah tidak peduli lagi. Biarlah apa akan jadi lepas ini, yng pasti dia mahu meluahkan apa yang dirasakanny selama ini.
"Apa yang ada dalam hati awak tu cuma raa benci dan cmburu awak pada abang awak." Dengan berni Alya menyabung katanya. Tersirap darah ke wajah Syafiq. Wajahnya berubah menjadi tegang.

Setelah gagal mendapatkan cinta Alya , Syafiq kembali menuntut janji.
"Fiq jangan nak tuduh abah dengan umi yang bukan-bukan," balas Tuan Haikal selepas pelbagai tuduhan dilemparkan oleh Syafiq. "Fiq yang tinggalkan Dahlia semasa hari perkahwinan kamu sendiri!"
"Tapi Fiq tk mintak abang gantikan Fiq!" bidas Syafiq pula. Terlopong mulut Tuan Haikal dan Puan Marina dengan jawapan berani Syafiq. Langsung tiada riak menyesal atau bersalah dalam jawapan itu.
"Abah dengan umi memang sengaja, kan? Sengaja nak bagi Lia pad abang.!"
Pang!
Tiba-tiba satu tamparan padu hinggap pada pipi kiri Syafiq. Tercengang Syafiq dengan tindakan ibunya. Tuan Haikal turut terperanjat.
Dada Puan Marina berombak dengan laju. Tangannya yang baru sahaja hinggap pada pipi anak kesayangannya terketar-ketar.
"Umi?" getus Syafiq, langsung tidak menyangka ibu yang selama ini tidak pernah langsung berkasar dengannya boleh pula menamparnya begitu.
"Ba.. bagi Lia pada abang?" Terketar-ketar suara yang keluar dari mulut Puan Marina.
"Fiq ingat Dahlia tu barang ke ?? Boleh tinggal, boleh ambil, boleh bagi pad orang sesuka hati?" soal Puan Marina dengan penuh emosi. Air matanya sudah mula bertakung pda tubir mata. Tuan Hikal cepat-cepat memeluk bahu isterinya, cuba menenangkan hati wanita kesayangannya itu. Syafiq mengangkat tangannya dan menyentuh pipi yang telah menjadi habuan ibunya tdi. Sesaat kemudian bibirnya mula membentuk senyuman sinis.
"Bukan ke dulu umi yang beria-ria sangat nak Fiq dengan Lia, Now umi nak dia dengan abang pula. So, siapa yang anggap Dahlia macam barang sekarang ni?" balas Syafiq perlahan, sedikit menyindir.
"Syafiq!!!" tengking Tuan Haikal.


Rahsia yang lama tersimpan cuba dibongkarkan
"Aariz." Pendek jawapan yang akhirnya terpacul keluar dari mulut Syafiq.
"Huh?"
"Apa yang awak nak daripada saya adalah jawapan kepada soalan cepu emas kita.."
"Siapa Aariz sebenarnya..?" Dahlia menyambung sendiri dengan perasaan sebal dalam hati. Sungguh! Dia memang cukup geram dengan tingkah Syafiq yang tidak habis-habis ,ahu menyebut entang soal itu. Dia bosan.
"Rasanya saya dah bagitahu awak, kan ? Saya akan..."
"Tunggu jawapan tu daripada dia? Oh, yalah! Awak ada cakap something hari tu. Pasal... rasa hormat antara suami isteri am I right?" kali ini Syafiq pul yang menampuk kata - kat Dahlia. Dahli mengetap bibir. Dia sedar Syafiq sedang memerlinya.
"Lia, Lia .. kenapalah awak ni naif sangat Awak betul-betul ingat dia akan bagitahu awak ke  Kalau dia nak, daripada awal lagi dia dah buat macam tu." Syafiq menyambung lagi dengan lagak bersahaja. Terdiam Dahlia buat seketika. Dalam hati, dia mula mengakui akan kebenaran kata-kata Sqafiq. Tetapi dia tidk akan sesekali mengakuinya dihadapan lelaki itu. Jika ada yang mengatakan bahawa dia ego, jika ya, dia mengaku. Bila di hadapan Syafiq, egonya akan jadi melambung tinggi!

Segalanya terjawab bila Umi menceritakan demi kebaikan bersama.
"Dia diculik dan diperkosa."
Terbeliak mat Dahlia. Pantas tangannya menekup mulut.
"Gang-raped. Lima lelaki. Tak... lima syaitan yang beropengkan manusia!!!" Dahlia terkaku. Tangnny masih tetap dimulut. Fikiran dan hatinya mula mengabarkan penyeksaan dan keperitan yang dialami Edna Dia juga akhirnya semakin dapat meneka ke mana akhirnya cerita ini akan menjurus.
"And she got pregnant." Spontan Dahlia memejamkan mata. Dan sepantas kilat juga wajah tulus Aariz muncul dalam fikirannya. Mata Aaris yag cantik dn sentiasa bersinar, senyuman manis Aariz yag punya kuasa istimewa yang menyenangkan hatinya, pandangan lunak Aariz yang selalu menghimpit emosi Dahlia.
"Aariz." Tanpa sedar tercetus nama suaminya saat Dhlia menjatuhkan tanganny yang sedari tadi elok melekat dari mulutnya. Kedua-dua matanya dibuka kembali dan pandangannya jatuh pada umi yang sedang mengangguk lemah.
"Yup, Edn mengandungkan Aariz."" Teringat Dahlia pada kata-kata Syafiq yang pernah mengatakan bahawa dia akan merasa jijik terhadap suaminya. Jadi inilah maksud lelaki itu?
"So sebbtulah Aariz rasa dia tak layak untuk Lia? sebab dia dilahirkan dengan cara macam tu?" soal Dahlia perlahan. Puan Marina melepaskan keluhan berat seraya menggeleng lemah.
"Bukan itu saja sebabnya." Berkerut dahi Dahlia . Apa lagi yng ad disebalik siapa Aariz sebanarnya?


Edisi Drama 
Bermula ditayangkan di Astro 19 Ogos 2013 jam 10.00 malam .


Sedikit Treaser Drama

OST Jodoh itu milik kita.



Episod 1
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 1

Episod 2
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 2

Episod 3
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 3

Episod 4 - 6 ( Preview ) 


Episod 4
Jom tonton link ini : Jodoh itu milk kita Episod 4

Episod 5
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 5

Episod 6
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 6

Episod 7 - 9 ( Preview ) 



Episod 7 
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 7

Episod 8
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 8

Episod 9
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 9


Episod 10 - 12 ( Preview )




Episod 10
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 10

Episod 11
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 11

Episod 12
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 12

Episod 13
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 13

Episod 14
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 14

Episod 15
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 15

Episod 16
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 16

Episod 17
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 17

Episod 18
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 18

Episod 19
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 19

Episod 20
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 20

Episod 21
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 21



Episod 22

Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 22

Episod 23
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 23

Episod 24
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 24


Episod 25
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 25

Episod 26
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 26

Episod 27
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 27



Episod 28
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 28

Episod 29
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 29

Episod 30
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 30


Episod 31
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 31

Episod 32
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 32

Episod 33
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 33




Episod 34
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita episod 34


Episod 35
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 35

Episod 36
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 36

Episod 37
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 37
Episod 38
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 38


Episod 39
Jom tonton link ini : Jodoh itu milk kita Episod 39



Episod 40
Jom tonton link ini : Jodoh itu milik kita Episod 40